Focaccia.

Tein eilen elämäni ensimmäisen focaccian. Ohjeen löysin googlaamalla, ja valintani osui reseptiin Pastanjauhantaa-blogista. Melkein orjallisesti noudatin, vähän vaihdoin vehnäjauhoja speltti- ja grahamjauhoihin. Ja laitoin oliiveja vain puolikkaaseen leipään.

Itse pidin, lapset eivät. Mies ei edes maistanut vielä. This is so my life... Ihan kostoksi eilisestä, tänään on lounaaksi valkosipuliriisiä ja currykikherneitä. Ja focacciaa.

Miten niin kostoksi? No kun vaikka tekisin lasten lempparia (uunilohta ja keitettyjä perunoita), ne valittavat. Ei siinä mitään, minä saan enemmän (uunilohi on minunkin lemppariani). Makaroonilaatikko kyllästyttää, tuo kasvisruokaresepti on houkutellut jo tovin - ihan samahan se on, mitä ruokaa teen, kun siitä kuitenkin valitetaan. Tehdään sitten sellaista, mitä itse haluan kokeilla ja syödä. Loogista? Ei ehkä.

Mutta siis se focacciaresepti, suoraan Pastanjauhannasta teille, olkaa niin hyvät:
(Pieni epäjohdonmukaisuus tuossa on, otsikon alla lukee iso pellillinen, mutta leipä kehoitetaan tekstissä paistamaan 20*30cm-uunivuoassa, jonka pohjalla on oliiviöljyä. Paistoin vuoassa, oli hankala saada leipä ehjänä irti ja pinnasta oli tullut joka puolelta lasten mielestä liian rapea... mutta leipä oli ihanasti sopivan paksu - eli suosittelen uunivuokaa. Ehkä pohjalle kuitenkin leivinpaperi? Kokeilkaa!)

Focaccia
(1 iso pellillinen)

4 dl vettä

50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:

4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
noin 10-15 kivetöntä kalamata-oliivia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10-15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Ripottele leivän pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.


EDIT: Jos joku osaa auttaa tässä - lainatun tekstin taustavärin muokkaamisessa samanväriseksi, kuin muu tausta, niin PLIIS, auttakaa! 

Ei kommentteja: